COMUNICAT UNBR
Vineri, 20 Ianuarie 2017 21:40
COMUNICAT
Curtea Constituțională a respins ca neîntemeiată obiecția de neconstituționalitate a unor dispoziții din Legea privind modificarea și completarea Legii nr.51/1995
 
În ședința din data de 18 ianuarie 2017, Curtea Constituțională a respins ca neîntemeiată obiecția de neconstituționalitate a dispozițiilor art. 35. alin 11 și 46, alin. 43din Legea privind modificarea și completarea Legii nr.51/1995 pentru organizarea și exercitarea profesiei de avocat. 
Art. 35(11 ) Sunt exceptate de la măsura ridicării de înscrisuri și de la măsura confiscării: a) înscrisurile care conțin comunicări între avocat și clientul său; b) înscrisurile care conțin consemnări efectuate de către avocat cu privire la aspecte referitoare la apărarea unui client.”
Art. 46 (43 ) Nu constituie infracțiune fapta avocatului de nedenunțare a unor infracțiuni despre care ia la cunoștință în exercitarea profesiei, cu excepția următoarelor infracțiuni:
1. omor, ucidere din culpă sau altă infracțiune care a avut ca urmare moartea unei persoane; 2. genocid, infracțiuni contra umanității sau infracțiuni de război contra persoanelor;
3. cele prevăzute de art. 32 - 38 din Legea nr. 535/2004 privind prevenirea și combaterea terorismului, cu modificările și completările ulterioare.
În toate cazurile, este exonerat de răspundere avocatul care previne săvârșirea infracțiunii sau consecințele acesteia în alt mod decât denunțarea făptuitorului.”
"S-a respins ca neîntemeiată, socotind – majoritatea care am dat această soluție - că textele din lege reușesc să facă un echilibru între dorința de a ocroti dreptul de apărare al celui apărat și avocat, relația specială care există între ei, limitele contractului, dorința de a-l apăra și pe avocat, dar și interesul societății", a declarat pentru Mediafax Valer Dorneanu, președintele CCR.
 
Solutie web implementata de MEDIA TREND